Enligt Ekstig (2002) har vattnet en avgörande betydelse för livets utveckling på jorden därför att livet sannolikt uppstod just i vatten. Backlund, Lundegård och Viklund (2007) menar att ett av de stora utvecklingsstegen för djur och växter var att övergå från att leva i vatten till att leva på land. Andréasson, Bondesson, Gedda, Johansson och Zachrisson (2007) skriver att det var för cirka 450 miljoner år sedan de första ryggradslösa djuren uppträdde så som fiskar. De första landdjuren, groddjur, utvecklades för cirka 400 miljoner år sedan samtidigt som växter och träd började växa på land. Andréasson et al. (2007) påvisar att människan för cirka fem till sju miljoner år sedan började utvecklas från en population svanslösa apor som för cirka 195 000 år sedan utvecklats vidare till en ny art, den samma vi tillhör Homo sapiens.
Backlund et al. (2007) belyser att vi människor lever på vattenkretsloppets villkor. Vi är beroende av vatten genom att människan lever sina första nio månader i vatten och består dessutom till två tredjedelar av vatten. FASS (2008-06-19) skriver att av kroppens vatten finns två tredjedelar inne i cellerna och en tredjedel utanför. Enligt Andréasson et al. (2007) består kroppen av 100 000 miljarder celler, cellerna samarbetar med organen i kroppen för att kroppen ska kunna fungera. Varje liten cell är beroende av vatten, syre och näring. Syret kommer från luften vi andas, vatten och näring från det vi äter och dricker. Det är sedan via blodet som syret hämtas från lungorna, näring och vatten från magen och tarmarna för att lämnas av till cellerna. Avfall som bildas när cellerna använt vattnet, syret och näringen transporterar blodet till lungorna och urinorganen. Blodet består i sin tur av blodkroppar och vatten.
Enligt Backlund et al. (2007) saknar drygt 1 miljard människor tillgång till rent vatten. Jordens vattenresurser är stora, dock är det bara cirka en procent av vattnet som är sötvatten i flytande form och som kan utnyttjas till dricksvatten. Detta vatten skulle gott och väl räcka åt hela jordens befolkning om det var rent och jämt fördelat över jordklotet, men vattnet är ojämnt fördelat och var femte människa har till följd av det inte tillgång till rent vatten. Kroppen omsätter cirka två till tre liter vatten per dag och utöver det behöver varje person cirka 50 liter vatten per dag till tvätt, hygien och hushåll. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar 80 liter i daglig förbrukning per person, vi i Sverige förbrukar cirka 180 liter vatten per person och dag. Den största förbrukaren av vatten är ändå livsmedelsproduktionen och författarna framhåller att vi konsumenter bör fråga efter vattensnåla produkter för att påverka konsumtionen av vatten.
Referenser:
Andréasson, B, Bondesson, L, Gedda, S, Johansson, B och Zachrisson, I (2007) Biologi. Natur och Kultur: Stockholm
Backlund, P, Lundegård, I. och Viklund, G. (2007)Naturkunskap. Bonniers: Stockholm
Ekstig, B.(2002) Naturen, vetenskapen och lärandet. Lund: Studentlitteratur
FASS (2010-03-12) Din fantastiska kropp. (Elektronisk). Tillgängligt:< http://www.fass.se/LIF/lakarbok/lakemedelhalsa_artikel.jsp?articleID=18370 (2008-06-19)
Spännande och skrämmande läsning. Visst vet jag att vi förbrukar mycket vatten i Sverige per person och dag men att det var 100 liter mer än WHO rekommenderar per dag och person är förfärligt. Tänk vad vi skulle kunna göra för miljön genom att tänka oss för till exempel när vi duschar, vi skulle kunna minska förbrukningen genom en sådan enkel sak som att stänga av vattnet när vi schamponerar oss eller borstar tänderna. Att våra livsmedelsprodukter innehåller så mycket vatten är något jag som konsument aldrig reflekterat över, det är ett skrämmande faktum hur dåligt insatt jag är i vad man kan tänka på för att minska vattenförbrukningen.
SvaraRaderaJag håller med dig Louise att det är otäckt att vi gör åt med så mycket vatten när det finns de som inte har något. Tänk att vi exempelvis spolar i toaletten samt tvättar bilar med dricksvatten och så finns det de som får gå flera kilometer för att få tag i lite drickbart vatten. Jag anser att vi behöver upplysa barn och elever om detta i förskolan och skolan så att de tänker sig för hur de använder vattnet.
SvaraRadera