söndag 7 mars 2010

Vattenmängden i kretsloppet samt fakta om flaskvatten

Tidigare har jag skrivit om vattnets kretslopp, i Miljöboken som är skriven av Holm (2000) läste jag att det är 40 000 kubikkilometer vatten som rör sig i kretsloppet. Det motsvarar cirka 2000 liter per person och dag.

En annan sak som jag finner intressant att känna till är det som Malmborg (2002) nämner om, klassificeringen av det vatten som köps på flaska. Författaren redogör att det är bryggerierna, Konsumentverket och Livsmedelverket som har kommit överens om den här klassificeringen som ser ut på följande vis:
Naturligt mineralvatten
Vatten som kommer från en skyddad underjordisk vattentäkt som är kontrollerad och naturlig. Det får inte behandlas, endast kolsyra får tillsättas. Det har en hög mikrobiologisk kvalitet och innehåller minst 50 milligram mineralsalter per deciliter.
Källvatten
Det har ofta en lägre halt av mineralsalter än mineralvatten, annars uppfyller det samma krav som naturligt mineralvatten.
Mineralvatten
Mineralvatten framställs av källvatten och det är tillåtet att tillsätta mineralsalter och aromämnen.
Bordsvatten, sodavatten och vichyvatten
Det här vattnet kan tillverkas av vanligt vattenledningsvatten som smaksätts och kolsyras.

Ovanstående är något att tänka på vid köp av vatten på flaska. Malmborg (2002) lyfter fram att ett gott mineralvatten ska ha en balans mellan natrium som ger sötma, kalium som ger kärvhet, sulfater som ger bitterhet och för att få friskhet kan kolsyra tillsättas. Samtidigt ställer jag mig frågande till om det verkligen är nödvändigt med flaskvatten i Sverige överhuvudtaget när vi har så fint kranvatten. Transporterna av vattnet bidrar ju faktiskt till försurningen av sjöar och vattendrag, vilket Holm (2000) styrker. Är det inte bättre att inhandla en sodastreamer? Det går ju både att få kolsyrat och smaksatt vatten av kranvattnet i en sodastreamer. Min åsikt är att det däremot är skillnad i de länder där brunnsvattnet är förorenat, flaskvattnet kan rädda många liv då. Är det här något som pedagoger/lärare ska påpeka för barn/elever? Jag anser att det är bra att medvetandegöra barnen/eleverna på att köpande av flaskvatten faktiskt påverkar vattnet i naturen till det sämre genom de långa transporterna och att vi i Sverige har så bra vatten att vi inte behöver flaskvattnet till skillnad från andra länder där de blir sjuka eller till och med kan dö om de dricker brunnsvattnet.

Referenser
Holm, F. (2000). Miljöboken. Stockholm: Allde och Skytt.
Malmborg, A. af. (2002). Hälsa, mat och livskvalitet. Stockholm: Allde och Skytt.

2 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om flaskvattnets olika klassificeringar, det är något jag inte alls tänkt på tidigare. Det du ställer dig frågande till, om vi i Sverige verkligen behöver köpa flaskvatten, kan sättas i relation till något jag läste som Backlund, Lundegård och Viklund (2007) skriver om läskedrycksproduktionen. Författarna lyfter att läskedrycksproducenter har etablerat sig i mer än 200 länder, ett av dem är Indien där det finns 90 stycken läskedrycksfabriker. Vid framställningen av en liter läsk förbrukas nio liter vatten och varje fabrik förbrukar 1,5 miljoner liter vatten dagligen. Vattnet som förbrukas vid produktionen tas från grundvattnet och leder till att lokalbefolkningen förlorar tillgång till rent vatten. I Sverige har de allra flesta tillgång till dricksvatten direkt från kranen, trots det drack vi under år 2004 190,6 miljoner liter flaskvatten……………. Tänkvärt!
  Referens:
  Backlund, P, Lundegård, I. och Viklund, G. (2007) Naturkunskap. Bonniers: Stockholm

  SvaraRadera
 2. Jag läste en artikel av Björn Forsman (2006)på Miljöportalen att man har räknat ut att en liter flaskvatten kräver 500 gånger mer energi än en liter kranvatten. Vidare tar Forsman upp att forskaren Gerald Heinicke menar att kranvattnet i Sverige är högklassigt och även om det kanske inte innehåller lika mycket mineraler som flaskvatten så klarar det Livsmedelsverkets rekommendationer. Därmed anser jag att det här är ytterligare ett argument till att vi inte behöver flaskvatten i Sverige.

  Referens
  Forsman, B. (2006). Miljöportalen. Elektronisk, http://www.miljoportalen.se/vatten/dricksvatten/rent-vatten-i-kranen. Hämtad 100422.

  SvaraRadera